fogarassy.mihaly.iskola@gmail.com | 0266 364 720

fogarasy fejlec 2 400

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: [ROOT]/images/rendezvenyek/2014/bosegkosar

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:



Hírek

Bőségkosár, ősz-ünnep kicsikkel, nagyokkal

projekt479Szeptember 24-én a Fogarasy Mihály Általános Iskola harmadikosai az iskola falai közé is „bevarázsolták" az őszt. Az őszi ízeket, színeket, hangulatot felvonultató tematikus tevékenységbe bekapcsolódtak a Százszorszép Napköziotthon nagycsoportosai is. Az együttműködés a két oktatási tagozat között nem újszerű és teljes mértékben aktuális is, hiszen egy intézmény részeként működnek.

Antal Kinga tanítónő kérdésünkre elmondta, hogy egy pályázat jelentette a közös tevékenységek szervezésének a forrását (anyagi szempontból is). Az anyaországi Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT 2014-ben meghirdette a Külhoni magyar felsősök évét. Ezen program keretén belül támogatásban részesítettek óvoda és iskola között megvalósuló együttműködési programokat is. Ez a pályázat adta a közös tevékenységeink ötletét. Az elsőre most, szeptemberben került sor, de természetesen a továbbiakban is folytatni szeretnénk ezt a programot.

„A pályázat kiírói a nemzeti azonosságtudat megmaradását, a közösségi élmény megteremtését, megtartását tartják nagyon fontosnak. Ezt mi is képviseljük nap mint nap a tevékenységeink során. Csupán a gondolatok közös mederbe terelését kellett megszerveznünk, és az együttműködés már létre is jött. A többi pedig a gyerekekről szól. Beléjük kell élményszerű tevékenységeken keresztül csepegtetnünk mindazt, ami a miénk" – hangsúlyozta Antal Kinga.

A gyerekeket mindig befolyásolják az éppen időszerű környezeti hatások. Az ősz nemcsak a természetben nyújt bőséges látnivalót, érezni-, ízlelnivalót, hanem a népi mondókák, hagyományok, játékok tárházában is gazdag a választék. Egy kis alkotómunka szükséges a tevékenység irányítója részéről, és máris előhívhatjuk a szebbnél-szebb kincseinket. Az iskolás gyerekek is részei voltak ennek a tervezéstől kezdődően a kivitelezésig. „Jó érzés volt megtapasztalni tanítványaim részéről, hogy két együtt töltött év után mennyire tudjuk egymást segíteni, kiegészíteni. Bebizonyították, hogy jó segítők már most! A kicsikről is említést szeretnék tenni, hiszen számomra kihívást jelentett ez a korosztály. Soha nem vezettem tevékenységet ekkora gyerekeknek. György Csilla és Portik Edit óvónők gondos „felügyelete" biztonságot adott, hogy jól végezhessük a betervezett foglalkozást. A gyerekek felszabadultak voltak, kisebbek, nagyobbak megtalálták a helyüket, úgy gondolom, tudtunk maradandó közösségi élményt nyújtani" – árulta el a tanítónő.

A folytatásra a tervek szerint még ebben az évben sor kerül. Akkor majd a szervezők újabb érdekes témakörbe kalauzolják el a kisebbeket, nagyobbakat.

Barabás Orsolya

Megjelent az ÚJ KELET idei 39. kiadásában (2014. október 2-8)

{gallery}rendezvenyek/2014/bosegkosar{/gallery}

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap