Hírek
Farsang 2015

Pápai Ildikó: Tavaszköszöntő
farsang2015Februárban, farsang felé
elkergetjük a telet,
bár szép volt a nagykarácsony,
fáztunk éppen eleget,
kérünk egy kis meleget!
Jelmezt öltünk, síppal-dobbal
lármázunk egy keveset,
hogy a hosszú, szürke álom
érjen véget, ha lehet,
s ne hozzon több hideget.
Így várjuk a langyos tavaszt
számláljuk a perceket,
reggel-este, napról-napra,
a kedvünk is kedvesebb,
ha az égbolt derűsebb.

A néphit szerint Cibere vajda és Konc király vízkeresztkor és húshagyó kedden párviadalt vív egymással. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen, s ekkor megkezdődik a farsang, húshagyókedden pedig Cibere vajda győz, s ekkor a böjt veszi át a hatalmat.
Nem történt ez másképp a Fogarasy Mihály Általános Iskolában sem, ahol piciktől a legnagyobbakig, vidám jelmezbe öltözve búcsúztattuk a farsangot és próbálkoztunk a tél elűzésével.

 
Óvodai események - I. félév

A GE! Nap (avagy Gondolkodj Egészségesen! Nap)
2014 nov. 28.

ge napNapközink a tavaly óta tartja a GE! napot, a magyarországi Gondolkodj Egészségesen! Programmal együtt. Küldetésük, hogy minden gyermek önmaga lehessen, ezért a nap célja: felhívni a figyelmet az óvodáskorúak testi és lelki egészségnevelésének fontosságára. Ebbe beletartozik az egészséges gondolkodás, a mozgás öröme és a táplálkozás. Erre a napra ajánlanak egy forgatókönyvet mesével, játékkal, dallal és sok-sok nevetéssel. Ily módon skype kapcsolatot tartva a résztvevő óvodák közösen tevékenykedhetnek.
Az idén napot A holvadászok című mese volt, kis Holdénekkel, es sok –sok játékkal: Holdmozgó, Holdvadászat, Holdam hangja stb. A nap fénypontja a Holdfénytündér saláta (gyümölcssaláta) volt, amit a gyerekekkel közösen készítettünk és fogyasztottunk el.

 

Szülinapok megünneplése az óvodában

szulinap1Lényegesnek tartjuk egy gyermekkel tudatosítani, hogy örvendünk neki, örülünk, hogy megszületett, létezik, értékes. Ennek kifejezésére, tudatosítására jó alkalom a gyerekek születésnapjának a csoportban való megünneplése.
Ekkor a gyerekek nagy szeretettel és gondossággal készítenek a társaiknak ajándékot. Együtt örülünk, énekelünk, jókívánságokat fogalmazunk meg az ünnepeltnek.
Az ünnepelt gyerek pedig megtapasztalhatja azt, hogy az igazi öröm, boldogság nem a drágán vásárolt ajándékokban rejlik, hanem a személyes kapcsolatokban, a baráti együttlétben, az elfogadottságban, a jó szándékban.

 

 

További rendezvényeink fényképeit a Galériában találják:

 
Őszvégi almabál

almabal3Különleges rendezvénnyel zárta az őszt a Csodavilág napközi Katica-csoportja, almabált szerveztek a kicsik nagy örömére.
Egy novemberi délutánon gyűltek össze a kiscsoportosok és szüleik, többnyire édesanyák, de néhány apuka is tiszteletét tette az eseményen. Gyerekeknek és szüleiknek közös kézügyességi feladatot talált ki Margit óvó néni és Kati óvó néni: kukacos almát készítettünk. A piros alma, a szára és a kukac is elő volt már készítve, a ragasztgatás várt a jó kedvű társaságra. Az anyukák irányításával szépen alakultak az almák, vidáman kandikáltak ki belőlük a kukacok. Néhány gyereknek kedve lett volna az egész ragasztót szétkenni, hiszen az igazán jó mókának tűnt, de végül mindenkinek elkészült a kedves kis almája. A bálozók kétféle almás süteményből lakmározhattak, melyet anyukák sütöttek ez alkalomra, de volt almalé és almakompót is, hogy a lehető legízletesebb legyen az ünnep. A gyerekek bemutattak néhány játékos dalt, mondókát, amit a napközi első két hónapjában tanultak, majd önfeledten játszottak együtt. Örvendtek, hogy megmutathatják szüleiknek, hogyan telik a napjuk a csoportban, milyen játékokkal játszhattak és kikkel barátkoznak. Az alma buli jó alkalom volt arra is, hogy a szülők ismerkedjenek egymással és az óvó nénikkel, feltegyék kérdéseiket, megbeszéljék tapasztalataikat. Köszönjük a kellemes együttlétet Margit óvó néni és Kati óvó néni.

 
Kiscsoportos katicáink

Mikulásjárás

A katicabogár névre hallgató kiscsoportosoknak nagy élményt jelentett, hogy a napköziben találkozhattak a Mikulással. Számukra ez újdonság volt, hogy ide is ellátogatott. Nagy volt az izgalom, de annál nagyobb volt a meglepődés, amikor meghallották a folyosón a Mikulás gyönyörűen szóló csengőjét. Kíváncsian várták, miről fog mesélni a Mikulás és hogy mit rejt szép piros zsákja. Az ajándékért köszönetképpen versikékkel, dalokkal kedveskedtek a Mikulásnak.

Bővebben...
 
Óvodai foglalkozások

Zajlik az élet a legkisebbeknél is. Egy kis ízelítőt nyújtunk, hogy mindenki lássa, milyen ügyesek vagyunk.

Múzeumi látogatás
Az idén októberben ellátogattunk a múzeumba, ahol megtekinthettük A Ford T - modell kiállítást. Megfigyeltük az régi és új járműveket, valamint a híres Bádog Böske autó egy korabeli makettjét. Érdekes dolgokat tudtunk meg a közlekedésről, egy nagy gyakorlópályán ki is próbáltuk a tanultakat. A kislányok is jól érezték magukat a fiús téma ellenére, közösen autókáztak, utat építettek, jelzőtáblákat kerestek. Az oviba visszatérve mindenki elkészítette a saját gyalogos igazolványát.

Bővebben...
 
Gyergyói hírek, események

Dirty DancingAz Andrási Lóránt Társulat ismét Gyergyószentmiklóson   A Figura Stúdió Színháznál február 28-án, szombat este 7 órától a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat újra bemutatja a Dirty Dancing című táncelőadását. A produkció stúdióelőadás a nagyszínpadon.Jegyek ára egységesen 15 lej. Jegyek elővételben a színház...
Read more...
Belső IránytűVan kiút – csapdáink és lehetőségeink a függőség által veszélyeztetett korban Helyszín: Gyergyószentmiklós, Szent István plébániaIdőpont: február 27., péntek 19 óra Előadók: Kedves Rita segítő nővér, szociális munkás, a Caritas Ki-Út programjának munkatársa, Csiki Hortenzia, a Bonus Pastor és a Ki-Út...
Read more...
ANGOL KLUB
Ajánlók 2015 febr. 22
ANGOL KLUB, FÓBIÁK témában Gary Larson, a híres rajzfilmes feltalálta az Anatidaephobiát – a félelem, hogy valahol, valahogyan egy kacsa figyel téged. Meg tudod érteni ezt a fóbiát? Fel tudod találni a saját őrült fóbiádat? Gyere el az angol klubba és beszélj...
Read more...
Márton ÁronFilm–Misszió–Közösség SZERETETTEL MEGHÍVJUK február 26-án, csütörtökön 18 órára, a gyergyószentmiklósi Művelődési Ház Karancsi Sándor-termébe a Márton Áron életéről tervezett filmmel kapcsolatos tájékoztató, támogatásszervező találkozásra.A tájékoztatást Papp László r.k. lelkész és a Mustármag Közösség tartja.Arra szeretnénk megkérni, hogy a találkozón való...
Read more...