Hírek
Kiscsoportos katicáink

Mikulásjárás

A katicabogár névre hallgató kiscsoportosoknak nagy élményt jelentett, hogy a napköziben találkozhattak a Mikulással. Számukra ez újdonság volt, hogy ide is ellátogatott. Nagy volt az izgalom, de annál nagyobb volt a meglepődés, amikor meghallották a folyosón a Mikulás gyönyörűen szóló csengőjét. Kíváncsian várták, miről fog mesélni a Mikulás és hogy mit rejt szép piros zsákja. Az ajándékért köszönetképpen versikékkel, dalokkal kedveskedtek a Mikulásnak.

Bővebben...
 
Óvodai foglalkozások

Zajlik az élet a legkisebbeknél is. Egy kis ízelítőt nyújtunk, hogy mindenki lássa, milyen ügyesek vagyunk.

Múzeumi látogatás
Az idén októberben ellátogattunk a múzeumba, ahol megtekinthettük A Ford T - modell kiállítást. Megfigyeltük az régi és új járműveket, valamint a híres Bádog Böske autó egy korabeli makettjét. Érdekes dolgokat tudtunk meg a közlekedésről, egy nagy gyakorlópályán ki is próbáltuk a tanultakat. A kislányok is jól érezték magukat a fiús téma ellenére, közösen autókáztak, utat építettek, jelzőtáblákat kerestek. Az oviba visszatérve mindenki elkészítette a saját gyalogos igazolványát.

Bővebben...
 
Barangolás bábországban

baborszagBábu lába, kesztyű keze,
üres feje tömve-töltve,
tarka-barka mesefölddel.
Ott legyek, hol sosem voltam.
Bábországba négykéz másztam,
lábam zsinór,
orrom pom-pom,
cérna hajam összekócolt.
Hókusz-pokusz-csiribum
abrakadabra-csiribá!
én most bábországba szállok már!!!
JUHÉÉÉ!!!

A Halvirág Egyesület célja, olyan minőségi gyerekprogramok szervezés, amelyek nemcsak szórakoztatják, hanem közvetlenül neveli, fejleszti is a gyerekeket. Ezért bábszínházi előadások szervezése és bemutatása mellett drámapedagógiai módszereket felhasználó foglalkozásokat is szervez. Ilyen program a Barangolás Bábországban, amely bábszínházi elemekkel dolgozva szeretné érzékenyé tenni a gyerekeket a színház iránt, és nem csak színházlátogatóvá nevelni őket, hanem színház értőkké is. Egy-egy barangolás alkalmával a résztvevők elkészítenek egy-egy fakanálbábot, amely a sajátjuk lesz, és a bábbal előadnak egy rövid bábszínházi előadást. A háromórás foglalkozások három részből tevődnek össze: bemelegítő gyakorlatok, amely során ismerkednek a bábszínházzal, a bábszínész feladatával drámapedagógiai gyakorlatokon keresztül, kézműves foglalkozás és a bábelőadás gyerekeknek gyerekektől.

Bővebben...
 
Mesék szárnyán - mesevetélkedő I. forduló

mesevetelkedo2014 01 01A Mesék szárnyán mesevetélkedő I. fordulójának a Fogarasy Mihály Általános Iskola adott otthont, 2014. október 25-én. A XVI. alkalommal meghirdetett vetélkedőre, iskolánk 17 csapattal nevezett be, hozzánk csatlakozott a Kós Károly Ált. Isk. 5 csapata és a Vaskertes Ált Isk. 4 csapata is. A 26 csapat 104 tagja lelkesen vágott neki az első forduló érdekes feladatainak. A versenyen 18 csapat jutott tovább, ők készülhetnek az újabb négy Móra Ferenc meséből. A második forduló Ditróban lesz megszervezve november 22-én. A tartalmas szombat délelőttről emléklappal, jegyzetfüzettel és sok élménnyel távoztak a versenyzők.

 

Ambrus Katalin tanítónő

Bővebben...
 
Bőségkosár, ősz-ünnep kicsikkel, nagyokkal

projekt479Szeptember 24-én a Fogarasy Mihály Általános Iskola harmadikosai az iskola falai közé is „bevarázsolták" az őszt. Az őszi ízeket, színeket, hangulatot felvonultató tematikus tevékenységbe bekapcsolódtak a Százszorszép Napköziotthon nagycsoportosai is. Az együttműködés a két oktatási tagozat között nem újszerű és teljes mértékben aktuális is, hiszen egy intézmény részeként működnek.

Antal Kinga tanítónő kérdésünkre elmondta, hogy egy pályázat jelentette a közös tevékenységek szervezésének a forrását (anyagi szempontból is). Az anyaországi Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT 2014-ben meghirdette a Külhoni magyar felsősök évét. Ezen program keretén belül támogatásban részesítettek óvoda és iskola között megvalósuló együttműködési programokat is. Ez a pályázat adta a közös tevékenységeink ötletét. Az elsőre most, szeptemberben került sor, de természetesen a továbbiakban is folytatni szeretnénk ezt a programot.

„A pályázat kiírói a nemzeti azonosságtudat megmaradását, a közösségi élmény megteremtését, megtartását tartják nagyon fontosnak. Ezt mi is képviseljük nap mint nap a tevékenységeink során. Csupán a gondolatok közös mederbe terelését kellett megszerveznünk, és az együttműködés már létre is jött. A többi pedig a gyerekekről szól. Beléjük kell élményszerű tevékenységeken keresztül csepegtetnünk mindazt, ami a miénk" – hangsúlyozta Antal Kinga.

Bővebben...
 
Gyergyói hírek, események

Népművészeti értékeket ápol a Szabad Székely Egyesület, és ezt segítette anyagilag Hargita Megye Tanácsa. Pályázaton nyert pénzen egy rend ünnepi férfi viseletet, három rend hétköznapi férfi viseletet, egy rend ünnepi női viseletet és egy rend hétköznapi női viseletet vásárolt az...
Read more...
A gyergyóalfalvi Szabad Székely Egyesület által július 15.én megkezdett a "19. századi családi ház és lakója Gyergyóalfaluban" program első állomásához érkezik október 25-én a gyergyóalfalvi Guszti-kertben (Belső utca, 1248 szám), ahol 12 órától a 17. Gyergyóalfalvi és Borzonti Gazdanapi Sokadalom...
Read more...
A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum autókról szóló kiállítással várja október végétől december elejéig a látogatókat. Ennek kapcsán matchboxgyűjtemények és makett kiállításával egészítjük ki a tárlat anyagát. Felkérjük a kedves lakosságot, hogy ha rendelkeznek ilyen gyűjteménnyel, vagy Ford márkájú autó makettjével,...
Read more...
Bajnoki Labdarúgó MérkőzésGyergyószentmiklósi Jövő FC - FK Csíkszereda II.Hargita megyei labdarúgó-bajnokság, 2. forduló Időpont: 2014 szeptember 10. SZERDA 17:00
Read more...