fogarassy.mihaly.iskola@gmail.com | 0266 364 720

fogarasy fejlec 2 400



Hírek

Hagyományok útján

IMG 3312Mindennapi oktató-nevelő munkánk egyre gyakrabban kerül kihívás elé, ugyanis folyamatos megújulás, folyamatos változás szükséges a pedagógus részéről is a gyorsan változó világban. Gyakran feltesszük a kérdést: milyen irányba kell elmozdulnunk; mi az, ami mégis fontos a modern kor gyermekei számára is. És erre az állandó kérdésfelvetésre maguk a gyerekek adják meg a választ azáltal, ha jól fogadják az általunk kínált lehetőségeket.

A népi hagyományok megismertetésének, elmélyítésének egy őszi népdaltábor keretén belül adtak teret a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Általános Iskola tanítói.

Az alsó tagozatos diákok körében nagy népszerűségnek örvend a népdaléneklés, ugyanis az utóbbi években több osztály népdalcsoportja valamint egyéni énekesei is rendszeresen részt vesznek a Csak tiszta forrásból népdalverseny különböző szakaszain, ahol nagyon szép eredmények születtek. Akár az országos szakaszról is tértek már vissza diákjaink magas helyezéssel.

Ezt a lelkesedést használták ki pedagógusaink, akik az őszi szünet idejére Népdaltábor keretén belül mélyítették el a tanulók ismereteit, bővítették a tanulók népdaltárát.

A táborban az éneklés mellett a népművészet egyéb területeibe is beavatták a pedagógusok a tanulókat. A tábort irányító Antal Kinga és Fazakas Magdolna tanítónők mellett élőszavas meséléssel ismertette meg a gyermekeket Barabás Zsófia tanítónő. De sor került bútorfestésre is, amikor Gáll Adél gyergyóalfalvi óvónő bevezette a tanulókat a népi díszítőművészet rejtelmeibe. Kipróbálhatták a vidékekre jellemző szín- és mintavilágot egy-egy kis alkotáson keresztül.

A napi rendszeres éneklést kiegészítette a csoportos játék, Barabás Zsófia és Benedek Ibolya tanítók irányításával.

A tábori kézműveskedés során a nemezkészítéssel ismerkedhettek meg, Bajkó Emese tanítónő segítségével.

A tevékenységek állandó segítője Csáki Renáta tanítónő volt.

A népviselet jellemzőit is felfedezték kis bemutatáson keresztül a tanulók, majd saját készítésű babájukat öltöztették egyszerű népies viseletbe Biró Anna-Mária és Láng Kinga tanítónők vezetésével.

A tábor során nem maradhatott el a közös tánc sem. Így a Balázs-Bécsi házaspár révén táncházban gyakorolhatták a résztvevők a helyi tánclépéseket.

A táborzáró napon Rigmányi Lajos néptáncoktató hangszerbemutatójára került sor, amikor a gyerekek kipróbálhatták a bemutatott hangszereket.

A táborban készült kézműves munkákból is kis kiállítás készült. A gyerekek megcsodálhatták egymás munkáit és ezek segítségével feleleveníthették a táborban tanultakat.

Hasznosnak bizonyult a tábori tevékenység-sorozat, amit az is igazol, hogy a november 15-én megszervezett Csak tiszta forrásból népdalversenyen az intézményünk dalcsoportjai, valamit több egyéni versenyző is továbbjutottak a megyei szakaszra.

A tábor a Fogarassy Mihály Alapítvány segítségével a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával jött létre.

Antal Kinga

megvalosultbga alap logo

 

 

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap